Jasper Oostland Uitgelicht


22 januari 2020 - 28 maart 2020

{EVENT_TITLE
Expositie met Giclées van Jasper Oostland

Expositie met Giclées van Jasper Oostland. 

Jasper Oostland haalt inspiratie uit de meest uiteenlopende dingen van twee kleuren op een reclamebord tot een film. Wat meestal wel het geval is, is dat hij een dier en een setting in gedachten heeft voordat hij research doet voor een schilderij. Hij pluist dan boeken en tijdschriften uit en tegenwoordig het internet op precies de juiste afbeelding, om dat als basis aan te houden. Meestal wordt de definitieve setting anders dan hij van te voren in zijn hoofd had, omdat de schetsen of afbeeldingen waar hij tegen aanloopt weer nieuwe ideeën geven.

“Ik heb geen favoriet schilderij, ik ben alleen gericht op het werk waar ik mee bezig ben. Er zijn natuurlijk wel werken die mij bijzonder dierbaar zijn, bijvoorbeeld 'Parkbank'. Alles wat ik wil uitdrukken komt daar samen. Het klopt gewoon qua compositie, kleur en gevoel. De houding van de kikker, de zichtlijn die versterkt wordt door de lange bank, de werking van de koffer, enzovoort …” aldus Jasper Oostland.

140514.jpg

Waarom zijn dieren, en vooral kikkers, het hoofdonderwerp in jouw werk? “Toen ik naar de kunstacademie ging, was ik veel met stripachtige dingen bezig. Ik tekende karikaturen van dieren. Op een gegeven moment ging ik kikkers gebruiken in mijn beelden. Ik kwam tot de ontdekking dat deze geen karikaturale draai nodig hadden. Ik ging ze dus realistisch afbeelden. Het grappige aan boomkikkers, vind ik, is dat ze vrij menselijk over komen. Ze hebben handen met vingers en met hun bolle ogen lijken ze over de wereld na te denken. Ze hebben maar kleine hersenen dus zoveel zal er niet in omgaan, maar door ze rechtop te zetten lijken ze heel menselijk. Ik vind het belangrijk de anatomie van de dieren die ik schilder intact te laten: De gewrichten te laten buigen zoals ze dat natuurlijk gezien kunnen en er bijvoorbeeld geen gezichtsspieren bij te verzinnen. Een kikker is dus voor mij een geschikt dier omdat hij bijvoorbeeld een vaas vast kan pakken. Dat wordt voor een neushoorn moeilijker.”

Bekijk hier de gehele Giclée collectie van Jasper Oostland

Terug